Srdce kapitalistického vykořisťovatele plesá, když mu jeho klenot praská zájmem ve švech. Ať už je to nacpané hřiště, plná restaurace nebo zcela obsazený hotel. Ale jakožto rozumný podnikavec již u cenotvorby svých služeb počítá s tím, že ne vždy každá rezervace klapne na 100%. Pojďme se tedy mrknout, co se tedy vlastně stane, když někdo svou objednávku nerealizuje?
IMG_1001.JPG
Ale ještě před tím jedno zamyšlení – říkám si, jestli se světem není skutečně něco špatně? Když jsem upřímně překvapen ve chvíli, kdy někdo skutečně zaplatí stornopoplatek za službu, kterou rezervoval, ale nevyužil. Nemělo by to být spíš obráceně? Že mne překvapí, když někdo nezaplatí? No nic, popojedem...

Jako u všech činností v podnikání je základem prevence. Komunikace s hostem, potvrzující emaily, ověřování a případně potenciální penalizace a stornopoplatky. Jenže ne vždy je tohle všechno možné. Možnost sosat z platební karty je za poplatek (banka je ještě větší vykořisťovatel) a ne každý se ubytuje tam, kde ji po něm chtějí. Natož aby ji dával k dispozici u rezervace večeře nebo kina. No a vymáhání ušlého zisku nebo alespoň nákladů? S rychlostí naší soudní moci si můžete nechat zajít chuť.

Propadnutý teetime

Teoreticky nejméně bolestná část. Pokud máte narvané hřiště, tak se alespoň ostatním bude hrát pohodlněji a maršál si odfrkne. Pokud máte prázdno, tak je to vlastně jedno, žádný vícenáklad spojený s nedojezdem nehrozí.

Navíc zde existuje motivační forma – řada hřišť umožňuje zaplatit fee dopředu se slevou a tím si pojistit alespoň nějakou tu korunu. Jestli to globálně pomáhá netuším, ale určitě je to funkční cesta.

Přesto do dnešní doby neexistuje sdílený black list. Pro někoho možná překvapivě, ale buďme upřímní – mě je fuk, že Maruna nedodržuje teetimy v Bechyni. Pro mě je Maruna furt chodící třistakoruna, takže i kdyby měla v Bechyni pověst Hitlera v sukni, u mě bude mít odpaliště vždycky posekaný.

Turnajové black listy

Černá můra každého promotéra turnajů. Ještě den předem se koupete v šampaňském a kupujete manželce nové auto, ráno máte 5 SMSek a 10 zmeškaných hovorů, že je moc mokro/ moc sucho/ moc teplo/ moc zima/ moc promile v krvi a že na turnaj nedorazí. Co to pro organizátora znamená?

No záleží na turnaji a dohodě s hřištěm. Občas nic dramatického, občas krvácí jak ježíš na kříži.

- Musíte upravit startovku, což je vždy oblíbená činnost. Protože Pepa nemá rád Michala, ale musí jít s Evou. A nemůže jít dřív jak v 9:30, protože ho veze Honza, ale zas ne pozdějc než v 10:00, protože po turnaji musí hned domů, protože má ještě fotbal.
- Musíte se poprat s tím, že startovní pole už nebude moct být vyrovnané, flighty stejně obsazené, HCP správně rozházené. To plynulosti ani náladě hráčům nepřidá.
- Musíte zaplatit náklady (voda, sušenka, bageta, oběd,...)
- Musíte vynahradit zisk (dle dohody s hřištěm)

Oslavy, svatby a další kratochvíle

Menší rozměry holt nepoladíte, ty větší bez zálohy ani nemá smysl řešit, takže to, že by někdo nedorazil, většinou nenastane. Problém nastává u časových dispozic organizace.

“Rád bych zde opravdu zdůraznil, že Vámi objednaného lososa s fazolkami skutečně nelze příliš dlouho ohřívat. Naplánujte si prosím focení i cestu tak, ať jste u nás skutečně na objednaných 14:00, děkuji moc!“

“Pane Kopčáku, děkuji za organizaci naší svatby, ale ten losos i fazolky byly takové blátivé a rozvařené...“ zní reakce matky rodu, když přijedou s 40 minutovým zdržením, že fotograf řešil světlo, aby se oteklá nevěsta tolik neleskla.

Hotel není holubník

Tak budiž, když vezmu rezervaci po telefonu hodinu před příjezdem a nikdo se neukáže, ani se už nedivím. Ale ofiko rezervace přes partnerský portál, s přesně vypsanýma podmínkama storna a pokutama. K tomu ověřovací rezervační email, navíc telefonát 3 hodiny před příjezdem. A ten mam*d nepřijede, telefon nezvedá, na email nereaguje a storno nezaplatí?! Himlhergotdonessvetr!!!

Pánč a protože mám málo pokojů, tak pokoj se čtyřma postelema prodávám i jako jednolůžák. No a když mi nepřijede jeden takovej jednolůžák, tak to taky znamená, že sem nemoh prodat čtyřlůžák, že jo? Navíc je objednaný pečivo, ovoce, pracujete s trvanlivosti potravin, pokojská má taky svoje plány, prádelna nejezdí na písknutí,...

Aby ta bajka byla kompletní, je potřeba nějaké ponaučení. Člověk může mít hory zlata, rajcovní babu, parádní vilu na konci světa a luxusní voblek. Ale když nebude dodržovat co slíbí, tak je vobyčejnej ko*ot!
Další článek v seriálu 'Deníček golfového manažera': Deníček golfového manažera 12. – Košík na čumák!
Předchozí článek v seriálu 'Deníček golfového manažera': Deníček golfového manažera 10. – Proč taky hraju golf?